Luettelo

Arno Arnold GmbH

  • DIN EN ISO 9001:2015

02.01.2024 14:01

Arno Arnold takaa turvallisuuden myös ylhäältä päin

Kun automaatiossa vaaditaan turvallisuutta, käytetään usein konekoteloita eli lisäsuojalaitteita. Arno Arnold esittelee kattokonseptillaan eräänlaisen "modulaarisen" rakennussarjan kattokannelle.

Turvallisuus ( lat. securitas) kuvaa tilaa, jossa ei ole hyväksyttäviä riskejä tai jota pidetään vaarattomana. Teknisten rakenteiden tai esineiden osalta turvallisuudella tarkoitetaan oletettavasti häiriöttömän ja vaarattoman toiminnan tilaa. Epäsuoralla turvallisuudella tarkoitetaan ratkaisuja, joilla lisäsuojalaitteet estävät mahdollisen vaaran. Esimerkiksi sorvin suojukset estävät liikkuvien osien aiheuttamat vaarat ja estävät vaaralliset ulkoiset häiriöt.

Monet tuotantotoiminnot ovat nykyään täysin automatisoituja, olipa kyse sitten ajoneuvojen rakentamisesta tai leipätehtaista. Näiden prosessien automatisointi parantaa tuotteiden laatua ja lisää samalla suorituskykyä. Mutta miten on näiden järjestelmien toiminnallisen turvallisuuden laita ihmisten ja ympäristön suojelemiseksi? Turvallisuus automaatiossa tarkoittaa nykyään siis myös oikeanlaisten suojausjärjestelmien tai joustavien suojapeitteiden käyttöä, jotka on mukautettu kulloiseenkin sovellukseen. Tästä seuraa tarve koneen täydelliseen kotelointiin.

Nykyään suuntaus on pitkälti kohti valinnaisia kattokansia, jotka voidaan tarvittaessa liittää positiivisesti olemassa olevaan takaseinään. Tämän etuna on, että lastut, jäähdytysnesteet ja höyryt voidaan pitää kurissa niiden lähteellä, henkilökunta on suojattu ja myös melutaso on alhaisempi.

Mutta on myös haittoja: Työstökoneet ovat usein riippuvaisia ulkopuolelta tapahtuvasta pääsystä, kun on kyse esimerkiksi työkappaleen vaihdosta. Kun kyseessä ovat suuret ja raskaat työkappaleet tai toisiinsa kytketyt ja täysin automatisoidut tuotantolinjat, käytetään myös erilaisia käsittelylaitteita.

Turvallinen suojakate tuo valoa toimintaan
Arno Arnold esittelee itsekantavan, läpinäkyvän Roover-katoksen. Työstökoneiden kattona se avaa pääsyn työpöydälle esteettömään nosturikuormaukseen.

Roover on läpinäkyvä ja päästää runsaasti valoa konehuoneen pimeyteen, jolloin käyttäjä säästää työalueen valaistuksen käyttö- ja ylläpitokustannuksia ergonomisten hyötyjen lisäksi pitkällä aikavälillä. Kristallinkirkkaat läpinäkyvät elementit on valmistettu termoplastisesta materiaalista, joka tarjoaa suuren mekaanisen lujuuden ja erittäin hyvän kemiallisen kestävyyden. Yhdessä ohjattavien alumiinikiskojen kanssa voidaan saavuttaa jopa 6500 mm:n vapaasti seisova leveys. Sujuvasti kulkevan, kuulalaakeroidun ohjaimen ansiosta liukukitka ei lisää liikkuvaa massaa, mikä vaikuttaa myönteisesti prosessin tarkkuuteen.

Liikkeen aikana elementit taittuvat yhteen kuin palkeet. Lmin taittoa kohden pysyy samana kaikilla leveyksillä. Reunoilla olevat pyyhkijäharjat varmistavat katon ja matkustamon välisen tiivisteen ja suojaavat myös palkeiden takana olevaa ohjainta likaantumiselta.

Saranoidun katon juju
Nykyään suorituskykyiset työstökoneet ovat täysin suljettuja. Tämä auttaa suojaamaan käyttöhenkilökuntaa. Siinä otetaan myös huomioon, että jäähdytysneste ja lastut vaihtavat työalueella jatkuvasti suuntaa ja voimakkuutta.

Näissä koteloinneissa on kuitenkin vakava haittapuoli aina, kun konetta on muutettava ja lastattava enemmän tai vähemmän tilaa vievillä työkappaleilla ja laitteilla. Monien konetyyppien osalta tämä lastaus on parasta tehdä ylhäältä päin. Näin Arno Arnold keksi saranoidun katon. Toimitusjohtaja Simone Weinmann-Mang kertoo, miten se toimii: "Moover-suojapeitteellämme ratkaisemme optimaalisen kattopeitteen ja nosturin kuormauksen välisen näennäisen ristiriidan ilman lisätilaa."

Normaalikäytön aikana katto täyttää luotettavasti tehtävänsä suojapeitteenä. Jos nosturikuormitusta kuitenkin tarvitaan, kansi voidaan taittaa ylöspäin pyörivän mekanismin avulla. Näin työskentelyalue voidaan avata nosturikuormausta varten mistä tahansa koneen kohdasta. Voimansiirto voidaan joko integroida suojukseen tai asiakas voi tehdä sen itse.

Tämän ratkaisun etuna on, että nosturikuormaus voidaan toteuttaa myös kattopeitteellä.

Valoa pimeässä

Panoraamakatto on Arno Arnoldin uusi ominaisuus. Sisätilojen valaistuksen optimoimiseksi kehitettiin läpinäkyvää materiaalia kattopeitettä varten. Tämä tarkoittaa, että nykyiset valonlähteet voivat nyt loistaa työstöalueelle ulkopuolelta. Etu: sisävalaistusta ei tarvita.

Teleskooppipaneelit ilman palkeita
Arno Arnoldin Strapano-nimellä kulkevat suojapeitteet ilman palkeita takaavat turvallisuuden ja suojan. Erityinen etu on, että suojus on sisäänvedettynä mahdollisimman lyhyt.

Koska osien määrä on minimoitu ja materiaalien määrä vähennetty, siirrettävät massat ovat hyvin pieniä. Strapano täyttää kaikki luotettavuutta, kestävyyttä, dynamiikkaa, tarkkuutta ja kustannuksia koskevat vaatimukset. Modulaarinen rakenne on erityisen mielenkiintoinen. Sen ansiosta yksittäisiä teleskooppipaneeleita voidaan vaihtaa tai kattoa voidaan laajentaa ilman työkaluja.

Yhteenveto
Kun on kyse kattokannesta ja nosturikuormasta, suunnittelija joutuu eräänlaisen "ympyrän neliöimisen" eteen. Arno Arnold esittelee kattokonseptillaan eräänlaisen "modulaarisen" rakennussarjan kattokatteille. Niitä voidaan käyttää yksinään kattona erityyppisissä koneissa tai takaseinän kanssa tai jälkiasennuksessa.

Lisää uutisia

ArnoPure tarjoaa tasapainoisen tasapainon suojaavan toiminnon, korkean juoksevuuden ja pitkä...