Luettelo

Novotechnik Messwertaufnehmer oHG

Novotechnik Messwertaufnehmer oHG

  • ISO 9001:2015
  • IATV 16949
  • DIN EN ISO 50001

Novotechnik Messwertaufnehmer oHG

  • ISO 9001:2015
  • IATV 16949
  • DIN EN ISO 50001

29.03.2024 01:03

Kestävät monikääntöiset anturit kauko-ohjattavaa manipulaattoria varten

Matkalla räjähteiden raivauspalvelun kanssa

Magneettiset monikierrosanturit, jotka hyödyntävät GMR-ilmiötä (giant magnetoresistance), toimivat ilman kosketusta, antavat absoluuttisia asentoarvoja, eivät vaadi referenssiajoa eivätkä tarvitse virtalähdettä tai puskuriparistoa kierrosten havaitsemiseen. Monissa liikkuvissa ja teollisissa sovelluksissa ne ovat siksi käytännöllinen vaihtoehto monikierrospotentiometreille tai optisille koodereille.
Näitä monipuolisia antureita käytetään nykyään myös robotiikassa, esimerkiksi sotilas- tai poliisiyksiköiden roboteissa, joita käytetään esimerkiksi pommiuhkien varalta.


Moniin sovelluksiin perinteisiin toimintaperiaatteisiin perustuvat monikierros-kulma-anturit eivät sovellu, koska ne vaativat esimerkiksi pysyvän virransyötön, toimivat kulumisalttiiden hammaspyörien kanssa tai ovat liian monimutkaisia ja siten liian kalliita sovellusalueeseen nähden. Tilanteen korjaamiseksi Novotechnik on integroinut RSM-2800-sarjan monikierrosantureihin GMR-tekniikan pyörimisliikkeen havaitsemista varten. Kosketuksettomat anturit pystyvät havaitsemaan ja tallentamaan 2-16 kierrosta ilman ulkoista virtalähdettä ja puskuriparistoa, ja arvo voidaan asettaa. Analogisen liitännän resoluutio on 16 bittiä. Nopeudet ovat mahdollisia jopa 800 kierrosta minuutissa. Digitaalisten liitäntöjen (SSI, SPI) avulla voidaan saavuttaa jopa 18 bitin kokonaistarkkuus (kulma ja kierrosluku). Anturit ovat myös
erittäin tarkkoja. tyypilliset lineaarisuuspoikkeamat ovat alle 0,05 % koko mittausalueella. Koska anturit ovat myös erittäin kestäviä, niitä voidaan käyttää myös monenlaisissa maastosovelluksissa. Esimerkiksi Telerob Gesellschaft für Fernhantierungstechnik mbH:n telemax PRO -tarkkuusmanipulaattorissa ne tunnistavat niin sanottujen flipperien asennon, joiden päällä kauko-ohjattava robotti liikkuu.


Yleispätevä nero, jolla on pitkä kantama

"Telemax PRO -robottiamme voidaan varmasti kutsua universaalineroksi sen kiipeily- ja esteensiirto-ominaisuuksien, suuren manipulaattorin ulottuman ja kurotuskorkeuden sekä lukuisien
työkalujen ansiosta", selittää Telerobin tuotepäällikkö Dr. Andreas Ciossek. Andreas Ciossek, Telerobin tuote- ja innovaatiopäällikkö.
Monipuolinen laite on erittäin kompakti, sillä sen kuljetusmitat ovat 800 mm pitkä, 400 mm leveä ja 750 mm korkea. Ilman akkua se painaa enintään 77 kg, ja sen nopeus on 10 km/h suurnopeusversiossa.
Pinnasta riippuen se pystyy käsittelemään jopa 45°:n kaltevuuksia, kiipeämään 500 mm korkeiden esteiden tai portaiden yli, ylittämään 600 mm leveät kaivannot ja siirtämään jopa 20 kg:n painoisia kuormia 7-akselisen manipulaattorinsa avulla. Kaiken kaikkiaan tämä tekee telemax PRO:sta ihanteellisen apuvälineen, kun pommiuhan sattuessa on päästävä käsiksi mahdollisesti vaarallisiin kohteisiin vaikeissa paikoissa, esimerkiksi matkatavaratiloissa tai lentokoneiden istuinten alla.

Monimutkaisia liikesarjoja, esim. ovia tai matkatavaroita avattaessa, voidaan ohjata kätevästi Tool Centre Point -ohjausjärjestelmän avulla, varsinkin kun lähes kaikki tyypilliset liikesarjat on ohjelmoitu valmiiksi. "Työkalulippa, jossa on automaattinen työkalunvaihto, on myös käytännöllinen.
Käyttäjän ei tarvitse siirtää robottia takaisin, jos kohteessa tarvitaan esimerkiksi eri työkalu", Ciossek jatkaa. "Tämä säästää aikaa, mikä on erittäin kätevää esimerkiksi lentokentän tai rautatieaseman sulkemisesta kärsiville."


Tarkka sijainnin tunnistus etäohjausta varten

Flipperin, eli pyöränvetolaitteesta ja telaketjuista koostuvan rakenteen, sijainti on tallennettava tarkasti, jotta telemax PRO voidaan siirtää käyttöpaikalle kohdennetusti. Tätä tehtävää hoitavat Novotechnikin magneettiset monikääntöanturit, jotka on asennettu kuhunkin neljään vetoakseliin. Monikääntöä ei varsinaisesti tarvita tässä sovelluksessa, mutta telemax PRO osoittautui oikeaksi valinnaksi. Ajoneuvon kompaktien mittojen vuoksi asennustila on hyvin rajallinen. Sen vuoksi antureita ei ole asennettu
pyörän akselin taakse, kuten tavallisesti, vaan ne on sijoitettu sivulle asennustilan säästämiseksi. Tätä tarkoitusta varten akselin halkaisija muunnetaan huomattavasti pienemmäksi hammaspyöräksi anturia varten. Yksi vetopyörän akselin kierros muuttuu siten esimerkiksi kuudeksi kierrokseksi, jotka anturi laskee tarkkaa sijainnin tunnistusta varten.

Oikean anturin valinta ei ollut kauko-ohjaustekniikan asiantuntijoille helppoa, vaan useita vaihtoehtoja testattiin. "Lopulta monet syyt puhuivat RSM-2800:n puolesta", tiivistää Ciossek. "Se toimii erittäin sujuvasti, ja haluamillamme toiminnoilla se on pienin ja myös halvin tuote, jonka löysimme markkinoilta".
halkaisijaltaan vain 28 mm, joten se oli helppo integroida." Toimintaperiaate sopi myös sovellukseen:

GMR-efektin ansiosta kierrosluku voidaan tallentaa ilman virtaa

Monikierros toimii mikromagneettiselta pohjalta ja hyödyntää GMR-ilmiötä (giant magnetoresistance). Tämä havaitaan rakenteissa, jotka koostuvat vuorottelevista magneettisista ja ei-magneettisista ohuista kerroksista, joiden paksuus on muutamia nanometrejä. Vaikutus tarkoittaa, että rakenteen sähkövastus riippuu magneettikerrosten magnetoitumisen keskinäisestä suunnasta; se on huomattavasti suurempi vastakkaisiin suuntiin magnetoituneena kuin samaan suuntaan magnetoituneena. Tätä eroa voidaan käyttää pyörimisliikkeiden havaitsemiseen ja samanaikaiseen tallentamiseen käyttämällä erityisesti suunniteltua anturielementtiä, jossa on useita vastussegmenttejä, jopa jännitteettömässä tilassa. Asentoarvo annetaan esimerkiksi SSI-signaalina. Saatavilla on myös digitaalisen SPI- tai analogisen liitännän omaavia vaihtoehtoja.

RSM-2800 on myös erittäin kestävä ja soveltuu siksi erinomaisesti telemax PRO:n kanssa käytettäväksi. Se täyttää vakiona suojausluokkaan IP67 asti ulottuvat vaatimukset, eli se on pölytiivis ja suojattu tilapäistä upottamista vastaan. Ongelmia ei siis ole, kun manipulaattori työskentelee ulkona sateessa tai kulkee lätäkön läpi. Myöskään iskut ja tärinä eivät haittaa sen toimintaa. Anturikotelo on valmistettu korkealaatuisesta, lämpötilan kestävästä muovista.
. Asennustelineet, joissa on urareiät, mahdollistavat helpon kiinnityksen ja kätevän mekaanisen säädön. Takaiskuvapaa pistokytkin mahdollistaa nopean ja helpon asennuksen. Anturi ei ole herkkä lialle ja kosteudelle. Sähköliitäntä tapahtuu suojattua kaapelia pitkin, joka on valettu koteloon. Saatavana on myös valmiita liitäntätulppia, esim. M12, aitoa plug-and-play-toimintoa varten.
.

Nämä ominaisuudet avaavat RSM-2800:lle laajan valikoiman sovelluksia. Kompakti monikierrosratkaisu voi monin paikoin poistaa monimutkaisten vaihdelaatikkoratkaisujen tarpeen, mikä auttaa vähentämään kokonaiskustannuksia. Käyttökohteita ovat esimerkiksi painokoneet, käyttö- ja ohjausjärjestelmät, kaapeleiden pituuden enkooderit, ovi- ja porttikäytöt, liikkuvat koneet, paperikoneet, nostolavat tai yleisesti ottaen monikierrospotentiometrien tai -enkooderien korvaaminen

Lisää uutisia

24.04.2024 - 26.04.2024 alkaen

shenyangissa, Kiinassa

Odotamme innolla tapaamista...

25.10.2022 00:00

novotechnik 75 vuotta

Anturit lineaarista ja pyörivää mittausta varten

Novotech...

Vaikka kosketuksettomien prosessien kysyntä lineaarisen ja pyörivän mittaustekniik...

Novotechnik saa BRP-Rotaxin toimittajapalkinnon
Liikkuvien työkoneiden pyörivät anturit