Luettelo

Eppendorf SE

  • DIN EN ISO 9001
  • ISO 17025
  • ISO 13485

17.10.2024 05:10

Hengitysteiden suojarefleksien tutkimus voittaa vuoden 2024 Eppendorf & Science -palkinnon

Yhdysvaltalainen tutkija Laura Seeholzer, tohtori, Kalifornian yliopiston tutkijatohtori, San Francisco, Yhdysvallat, on voittanut vuoden 2024 Eppendorf & Science -palkinnon neurobiologian alalla työstään, jossa hän selvitti hengitysteiden neuroendokriinisten solujen roolia ulkoisiin uhkiin vastaamisessa.

"Laura Seeholzer kuvaa esseessään loistavasti, miten hän tunnisti kurkunpään ja henkitorven neuroendokriinisten solujen ryhmän, joka suojelee hengitysteitämme", selitti tohtori Peter Stern, Science-lehden vanhempi päätoimittaja ja palkintolautakunnan puheenjohtaja. "Näiden solujen aktivoituminen saa aikaan hengitysteitä suojaavia refleksejä vuorovaikutuksessa hengitysteitä hermottavien sensoristen neuronien kanssa."

"Veden 'meneminen väärään putkeen' tai vatsahapon takaisinvirtaus hengitysteihin ovat syvästi epämiellyttäviä kokemuksia, jotka saavat aikaan suojaavia refleksejä, kuten yskimisen, nielemisen ja nielemisen", Seeholzer sanoo. "Huomasimme, että harvinainen solutyyppi hengitysteiden epiteelissä, neuroendokriiniset (NE) solut, havaitsevat nämä haitalliset ärsykkeet. Ärsytyksen seurauksena henkitorven ja kurkunpään NE-solut vapauttavat tietyn tyyppistä välittäjäainetta, joka aktivoi läheiset sensoriset neuronit, jotka sitten käynnistävät nielemisen ja yskimisen kaltaisia suojarefleksiä."

Kurkunpään ja henkitorven NE-solut ovat kriittisiä, aiemmin unohdettuja solupopulaatioita, jotka suojaavat hengitysteitä. Seeholzer pyrkii ymmärtämään, onko NE-solujen säätelyhäiriö syynä siihen, että aspiraation todennäköisyys kasvaa ihmisten ikääntyessä tai sairauksissa, joissa kriittiset hengitysteiden refleksit ovat heikentyneet.

"Haluan kiittää Eppendorfia ja Science-lehteä siitä, että ne ovat juhlistaneet nuoria neurobiologian harjoittelijoita viimeisten kahden vuosikymmenen aikana", Seeholzer sanoo. "Olen aina rakastanut näiden esseiden lukemista, ja valinta tämän vuoden voittajaksi on yksi suurimmista yllätyksistä ja kunnianosoituksista nuorella urallani. Haluan myös kiittää tohtori David Juliusta ja laboratoriotovereitani siitä, että he ovat luoneet innostuneen ja kannustavan laboratorioympäristön, jossa on ilo mennä töihin joka päivä."

Myös kaksi finalistia sai tunnustusta. Filosofian tohtori Rosemary Cater, vanhempi tutkija ja ryhmänjohtaja Queenslandin yliopistossa Brisbanessa Australiassa, työstään, joka paljastaa molekulaarisia yksityiskohtia siitä, miten välttämättömät ravintoaineet koliini ja omega-3-rasvahapot kulkeutuvat aivoihin, ja filosofian tohtori Claudia Kathe, apulaisprofessori Lausannen yliopistossa Sveitsissä, työstään, jolla selvitetään selkäytimen hermosolupopulaatioiden roolia motoristen toimintojen palauttamisessa.

"Eppendorf ja Science-lehti ovat myöntäneet tätä arvostettua palkintoa vuodesta 2002 lähtien. Palkinnon perustamisesta lähtien palkinnon on saanut tunnustusta yli 70 voittajaa ja finalistia, jotka ovat nousseet alansa johtaviksi tutkijoiksi", totesi FT Axel Jahns, Eppendorf SE:n yhteiskuntasuhde- ja hallitusasioista vastaava johtaja. "Onnittelut vuoden 2024 palkinnon saajille heidän upeista saavutuksistaan."

Lisää uutisia

Bioprosessien kehittämisessä tieto on avain menestykseen.
On ymmärrettäv...

Tehokas vuorovaikutus manuaalisen ja automaattisen pipetoinnin välillä Eppendorf esitte...

ACT-merkinnät (Accountability, Consistency, and Transparency) toimivat samalla tavalla kuin rav...

Biotieteellisissä laboratorioissa, joissa tarkkuus ja puhtaus ovat ehdottoman tärkeit&a...

Tutkijat 2024: Clemens Plaschka, Itävalta

Professori Laura Macheskyn johtama riippumaton palkintolautakunta valitsi 20 000 euron palkinnon...