Luettelo

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

Carl Zeiss IQS Deutschland GmbH

05.03.2024 01:03

Uuden sukupolven ZEISS PRISMO CMM lyhentää mittausohjelman kestoa 74 prosenttia

ZEISS ja Starrag aloittavat laadunvarmistuksen uuden aikakauden ilmailu- ja avaruusteollisuudessa

ZEISS esittelee uuden ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis -mallin suorituskykyä osana Starragin pilottihanketta: ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications -paketilla varustettu CMM-mittalaite vakuuttaa korkealla mittaustarkkuudellaan ja korkealla tuottavuudellaan. Pyöröpöytäakselin määrittelyaikaa on lyhennetty merkittävästi 80 prosenttia ja vuorovaikutus ZEISS CALYPSO -ohjelmiston kanssa on optimoitu, ja tämä on vain osa lukuisista eduista.

Starrag Group, jonka pääkonttori sijaitsee Rorschacherbergissä Sveitsissä, valmistaa koneistuskeskuksia turbiinien lapojen, siipien ja muiden komponenttien tuotantoratkaisuihin. Sovellukset ilmailu- ja avaruusteollisuudessa ovat tärkeä painopistealue. Tarkkuus on ratkaisevan tärkeää tällä alalla, ja mittaustarkkuusvaatimukset ovat tiukentuneet huomattavasti viime vuosina. Asiakkaiden kasvavat ja hyvin erilaiset tarpeet maailmanlaajuisesti edellyttävät Starragilta erittäin tehokkaita mittauksia, jotka tuottavat erittäin nopeita, erittäin tarkkoja ja helposti toistettavia tuloksia.

Tässä pilottihankkeessa testilaboratoriossa käytettiin ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis -mittalaitetta ratkaisevien ja vaativien mittausten suorittamiseen. Starrag oli erittäin vaikuttunut mittaustuloksista. Starragin laadunhallintapäällikkö Roland Ziltener tiivistää asian näin: "Mittaustekniikassa tarkkuus on perinteisesti hidasta. Mutta ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis with ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications -laitteella asia on juuri päinvastoin." Ziltener selittää hymyillen: "Asiakkaat reagoivat aina "ihastuneina ja lievästi järkyttyneinä", kun he näkevät, kuinka tarkasti ja nopeasti tämä uuden sukupolven CMM toimii.

Roland Ziltener Laadunhallintapäällikkö, Starrag Group Nopeus ja tarkkuus olivat ennen hieman ristiriidassa keskenään, kunnes asensimme uuden sukupolven ZEISS PRISMO fortis -mittalaitteen.
Uusi lähestymistapa pyöröpöytäsovelluksiin
ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis -mittalaite on varustettu erittäin dynaamisella pyöröpöydällä, joka lyhentää mittausaikoja merkittävästi. ZEISS Acceleration Mode for Aerospace Applications -paketti yhdistää myös kaksi pyörivän pöydän mittausvaihtoehtoa ZEISS VAST Rotary Table (ZVR) ja ZEISS VAST Rotary Table Axis (ZVRA). Parantamalla pyöröpöydän paikannusnopeutta ja akselin määritysnopeutta ne tarjoavat uuden lähestymistavan pyöröpöytäsovelluksiin. ZVRA lyhentää akselin määritysaikaa 60 sekunnista 12 sekuntiin. Tämä merkitsee huomattavaa 80 prosentin ajansäästöä prosessissa, jonka Starrag suorittaa jokaiselle työkappaleelle. Suurempi asemointinopeus tarkoittaa myös sitä, että tarvitaan vähemmän antureita. Tämä tarkoittaa, että mittaukset ovat paitsi nopeampia myös joustavampia. Keskinäisen tuen osalta ZEISS ja Starrag vaihtoivat geometriatietoja ja kehittivät yhdessä tehokkaita ääriviivojen valvontaratkaisuja, joilla voidaan käsitellä vaikeita geometrioita entistä paremmin. ZEISS avusti Starragia myös käytännössä koulutuksella ja tuella.

Uuden ratkaisun käyttöönotto työmaalla sujui ongelmitta. Tässä yhteydessä Starrag pystyi myös hyödyntämään monivuotista kokemustaan ZEISS CALYPSO -ohjelmistosta. Esimerkiksi ääriviivojen yksinkertainen opettaminen ohjelmoinnissa on jo taattu, ja Ziltenerin mukaan tiimin perehdyttäminen uusimpaan ohjelmistoversioon ja uuden ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis -ohjelman eri päivityksiin ei ollut "lainkaan vaikeaa". Starrag ei luota pelkästään työkappaleiden yksinkertaisiin läpäisy/hylkäys-arviointeihin, vaan se luottaa myös laadukkaaseen palautteeseen koneen suorituskyvyn määrittämiseksi: ZEISS CALYPSO täyttää nämä vaatimukset tarjoamalla erittäin tarkkoja ja toistettavia tuloksia sekä toimittamalla jatkokehitystä varten tarvittavat tiedot ja grafiikat. Ohjelmisto helpottaa Starragin ja tavarantoimittajien välistä viestintää pelkällä tulosten analysoinnilla, sillä se tarjoaa "erittäin hyvän pohjan" poikkeamia ja ratkaisuja koskevalle keskustelulle.

Mittaukset ovat nyt 74 prosenttia nopeampia ja tarkkuus on riittävä
Ennen kaikkea pilottihanke on osoittanut tuottavuuden selkeää kasvua. Ziltener toteaa, että Starrag voi mitata enemmän komponentteja lyhyemmässä ajassa ja "samalla tarkkuudella kuin aiemmin". Selkein esimerkki tuotannon kasvusta on se, että Starrag tarvitsee 74 prosenttia vähemmän aikaa turbiinien lapojen mittaamiseen tarkoitetun vakio-ohjelman suorittamiseen. Aikaisemmin ohjelmaan kului 4 minuuttia ja 30 sekuntia, ja siinä painotettiin toistettavuutta. Nykyään se vie vain 70 sekuntia tarkkojen ja toistettavissa olevien tulosten tuottamiseen. Tämä antaa yritykselle enemmän joustavuutta mitattavien parametrien ja työkappaleiden valinnassa. Kun mitattavien turbiinin lapojen ja profiilien määrä on suuri, hyöty kasvaa merkittävästi. Ziltener kertoo, että uuden sukupolven ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis, jossa on korkea mittaustarkkuus suurella nopeudella, "hämmästyttää kaikki loppuasiakkaat paikan päällä", sillä näitä kahta ominaisuutta pidettiin aiemmin aina ristiriitaisina.

Ziltenerin mukaan uusi ZEISS PowerSaver -ominaisuus "edistää merkittävästi kykyämme säästää energiaa" - tämä on kestävän kehityksen etu, joka on sitäkin tärkeämpi nykyisen energiakriisin vuoksi. ZEISS PowerSaver on helppokäyttöinen, ja se on ohjelmoitava vain kerran. Tämä toiminto vähentää kulutuksen nollaan käyttäjän määrittelemien seisokkien aikana ja toimii automaattisesti taustalla. Uudella laseriin perustuvalla järjestelmällä nopeuksia voidaan automaattisesti vähentää vaaratilanteessa ja nostaa sitten uudelleen.
Tämä turvallisuuden ja suorituskyvyn yhdistelmä takaa korkean työturvallisuustason, joka on tietenkin Starragin tärkein prioriteetti. Kuormaus ja käyttö eivät siis ole ainoastaan turvallisia, vaan myös helppoja ja käteviä käyttöhenkilökunnalle. Lopuksi uuden sukupolven ZEISS PRISMO -tuoteperhe tekee vaikutuksen lukuisilla ergonomisilla innovaatioilla, kuten ohuemmalla ohjauspaneelilla, jossa on erityinen pidike työkappaleiden parempaa käsittelyä varten, ja yleisesti ottaen paremmalla saavutettavuudella.

ZEISS PRISMO 7/12/7 fortis, jossa on ZEISS CMM Acceleration Mode for Aerospace Applications -laitteisto, on Starragin pitkän aikavälin menestys laadunvarmistuksessa. Yritykselle kyse ei ole vain tiettyjen tulosten saavuttamisesta tietylle työkappaleelle. "Meidän on kyettävä tulkitsemaan näitä tuloksia ja tietoja" ja sitten "keskustelemaan niistä sisäisten ja ulkoisten kumppaneidemme kanssa", Ziltener sanoo. ZEISS CALYPSO -ohjelmiston avulla pilottihanke tukee tulosten yksinkertaista dokumentointia ja visualisointia, myös ei-asiantuntijoiden toimesta. ZEISS CALYPSO -ohjelmiston monitasoinen konsepti tekee näistä toiminnoista helposti lähestyttäviä monille ihmisille. Samalla ohjelmisto tarjoaa myös yksityiskohtaisempia vaihtoehtoja erikoistuneemmille käyttäjille. Johtopäätös: Starrag on jo tällä pilottihankkeella asettanut uusia standardeja laadunvarmistuksen alalla. Tiivis yhteistyö ZEISSin kanssa, joka perustuu vastavuoroiseen vaihtoon, tarjoaa paljon kehityspotentiaalia tulevaisuutta varten.

.

Lisää uutisia

Pysy ajan tasalla autoteollisuuden ja sähköisen liikkuvuuden dynaamisessa maailmassa! Tutustu OEM...

26.03.2024 01:05

Diamond!Scan® ZEISSiltä

Timantit metrologeille

Haluatko anturin, jossa ei tapahdu materiaalin kertymistä edes...

21.03.2024 01:00

ZEISS OmniFix CT flex

ZEISS OmniFix CT flex
Raskaille, suurille ja tilaa vieville komponenteille


Digitaalinen tapahtuma 15.-19. huhtikuuta 2024

Lämpötila vaikuttaa kaikkiin mittausprosessiin osallistuviin komponentteihin. Materiaalien erilai...

ZEISS PRISMO on ollut yksi markkinoiden tarkimmista CMM-laitteista jo yli 30 vuoden ajan, ja sill...