Luettelo

Comet Yxlon GmbH

18.01.2024 01:01

Tietokonetomografian avulla katsotaan miljoonia vuosia taaksepäin maapallon historiaan

Holsteinin kalliosta peräisin olevasta sedimenttilaatasta oli tarkoitus analysoida fossiilipitoisuus tietokonetomografian avulla. CT-tekniikka antoi tuloksia, joita kukaan ei ollut odottanut.

Geotieteet ja erityisesti paleontologia avaavat ikkunoita planeettamme menneisyyteen ja antavat tietoa elinympäristömme muutoksista miljoonien vuosien aikana. Mahdollisesti jo kauan sitten sukupuuttoon kuolleet lajit piirtävät kuvia elämästä kauan ennen ihmiskunnan syntyä ympäristössä ja kasvillisuudessa, joka on jyrkästi erilainen kuin nykyään. Mielikuvitusta eivät herätä vain dinosauruslöydöt, vaan myös mikrometrien kokoiset fossiilit osoittavat, millaisia valtavia muutoksia planeettamme on kokenut. Olemme hämmästyneitä siitä, millaisia oivalluksia tutkijat ovat jo saaneet ja millaisia johtopäätöksiä tulevaisuuttamme varten voidaan tehdä.

Hampurin Leibniz-instituutin paleontologian päällikkö Ulrich Kotthoff ja Hampurin yliopiston mikropaleontologian osaston tutkijaryhmä Foraminifera.eu Labs ja LIB vierailivat hiljattain Comet Yxlon -sovellustehtaalla tutustumassa siihen, mitä nykypäivän röntgentekniikka voi tehdä heidän tutkimuksessaan. Holsteinin kallion, lähinnä Schleswig-Holsteinin itäosassa esiintyvän erityisen hiekkakiven, sedimenttilaatan fossiilipitoisuutta oli tarkoitus analysoida tietokonetomografian avulla.

Tähän asti tällaiset tutkimukset on tehty pääasiassa tuhoamalla kallio, mutta siihen liittyy aina riski, että sen sisältämät fossiilit voivat vahingoittua. Rikkomaton tutkimus on siksi houkutteleva vaihtoehto, jos tarvittava tarkkuus voidaan saavuttaa. Uusilla teknisillä mahdollisuuksilla saatiin aikaan tuloksia, joita kukaan ei ollut odottanut: Suurten etanoiden lisäksi myös millimetrin kokoisia foraminifera-kuoria oli selvästi näkyvissä. Foraminiferat ovat yksisoluisia organismeja, joita esiintyy merellisissä elinympäristöissä, kuten valtamerissä tai suolamailla. Vanhimmat löydetyt foraminiferat ovat noin 540 miljoonaa vuotta vanhoja. Tutkijat voivat lukea niiden kuorista pienimmätkin muutokset ympäristöolosuhteissa ja siten tarkastella pitkälle taaksepäin ilmaston ja meren kehitystä.

Lisää uutisia

alkaen 24.01. - 26.01.2024

Nepcon Japan 2024

Tämän vuoden Productronica-messuilla esittelemme tiistaina 14. marraskuuta klo 15.00 osastollamme B2.454 uuden 3D-röntgenjärjestelmän, jonka olemme kehittäneet erityisesti vaativille puolijohdemarkkinoille.

sähköisen liikkuvuuden yleistyminen on saanut akkumarkkinat kasvamaan valtavasti viime vuosina, e...

Yxlonista tulee Comet Yxlon. Tämän vuoden Control-messuilla röntgen- ja CT-tarkast...

Yxlonista tulee Comet Yxlon. Tämän vuoden Control-messuilla röntgen- ja CT-tarkastusjärjestelmien valmistaja ilmoitti muuttavansa nimensä Comet Yxloniksi 8. syyskuuta 2022 alkaen. Uusi tuotemerkki korostaa Yxlonin pitkäaikaista liittymistä Cometiin, joka on johtava maailmanlaajuinen plasma- ja röntgenteknologiaan keskittyvä innovatiivinen teknologiayritys